Nie wiem jak u was, ale u mnie w domu zawsze panowało takie dziwne przekonanie, że kasa przychodzi tylko w pocie czoła. Dziadek powtarzał, że pieniądze nie śmierdzą, ale jak je wygrasz, to już na pewno są nieczyste. Sam gdzieś w środku w to wierzyłem, póki nie przyszło grudniowe popołudnie, kiedy to siedziałem w kuchni z kubkiem wystygłej kawy i myślałem, za co kupię dzieciakom prezenty. Roboty na budowie od dwóch tygodni nie było, bo zima zasypała wszystko tak porządnie, że nawet koparki stały. Żona poszła na popołudniową do sklepu, a ja zostałem sam z rachunkami, które wyglądały jak wyroki sądowe. Przerzucałem te papiery z miejsca na miejsce, jakby mogły same zniknąć, i wtedy sięgnąłem po telefon. Nie dlatego, że jestem hazardzistą. Po prostu miałem tę jedną, cholernie ludzką potrzebę, żeby na chwilę uciec od szarej ściany i długów.
Zacząłem przeglądać jakieś głupie filmiki, ale algorytm szybko zorientował się, że jestem słabym punktem. Wyskoczyło mi nagranie gościa, który opowiadał, jak na automatach odbił sobie cały miesięczny czynsz. Śmiał się w taki sposób, że słyszałeś w nim niepewność, jakby sam nie wierzył, że to prawda. Pomyślałem wtedy, że mam może dwadzieścia złotych na koncie w telefonie, które i tak przepadłoby na jakieś głupie hot dogi na stacji benzynowej. Włączyłem więc to całe zamieszanie – wszedłem na
vvada i zarejestrowałem się dosłownie w trzy minuty. Pamiętam, że ręce mi lekko drżały, nie z adrenaliny, tylko z tego głupiego poczucia, że robię coś zabronionego, co nie przystoi facetowi, który ma na głowie kredyt i dwójkę dzieci w szkole podstawowej.
Nie chciałem od razu walić w automaty. Wiecie, te wszystkie owocówki, księżniczki, skarby faraonów – to dla mnie zawsze było jakieś takie mdłe. Ale trafiłem na ruletkę na żywo. I to była ta chwila, która zmieniła wszystko. Prowadził ją gość z łysiną i takim głosem spikera telewizyjnego, który sprawiał, że czułeś się, jakbyś siedział w prawdziwym kasynie w Monte Carlo, a nie w bloku z wielkiej płyty przy kawce zbożowej. Postawiłem pierwszą dziesiątkę na czerwone. Nie wiem dlaczego, po prostu czerwone zawsze kojarzyło mi się z czymś ciepłym. Kula poszła w drugą stronę – czarne. Uśmiechnąłem się pod nosem. No tak, myślałem, życie mnie nie rozpieszcza nawet w wirtualnym świecie. Została mi dycha. I tutaj zrobiłem coś, czego sam po sobie nie oczekiwałem. Postawiłem wszystko na zero.
Zero w ruletce to taki dziki numer, taki kaprys. Jakbyś szedł przez las i nagle skręcił w bok, bo wydało ci się, że słyszysz flet. Krzyknąłem prawie do telefonu, żeby ta cholerna kulka padła właśnie tam. Kiedy krupier puścił ją w ruch, cały pokój zniknął. Nie było ani brudnego talerza w zlewie, ani rachunku za prąd. Była tylko ta mała, srebrna kropelka sunąca po kole. I wtedy ona stuknęła. Nie wiem, czy znacie to uczucie, kiedy zero przechodzi przez wasze życie. To jakby ktoś nagle włączył światło w pokoju, który stał ciemny od lat. Na ekranie pojawiło się 350 złotych z tej jednej dychy. Siedziałem z otwartą buzią, bo to była pierwsza wygrana w moim życiu, która nie wymagała ode mnie kopania rowu ani wstawania o piątej rano. Była czysta, głupia i piękna.
Ale uwaga, nie wyszedłem wtedy. I to jest moment, za który sam siebie dziś szanuję, choć mógłbym być głupi. Pomyślałem: skoro już tu jesteśmy, to może spróbujemy jeszcze raz, ale z głową. Zacząłem grać małymi stawkami, po dziesięć, piętnaście złotych. Obserwowałem, jak inni gracze rzucają setkami, jak wściekli, a ja siedziałem cicho i czekałem na swoje momenty. Na vvada miałem wrażenie, że czas płynie inaczej – wolniej, ciężej, ale za to każda sekunda smakuje jak ta pierwsza. Wygrałem jeszcze dwa razy na czerwonym, potem trafiłem na serię czarnych i straciłem jakieś siedemdziesiąt złotych. I wtedy zrobiło mi się zwyczajnie nudno. Nie z gry, ale z tego, że cała ta matematyka prawdopodobieństwa zaczynała działać na moją korzyść, gdy przestałem się jej bać.
Bo wiecie, największą zmianą nie były te wygrane. Największą zmianą było to, że przestałem postrzegać pieniądze jako coś świętego. Zawsze dygotałem nad każdym groszem, a tu nagle okazało się, że mogę puścić pięć złotych w eter i albo wracają do mnie z nawiązką, albo idą sobie w siną dal. To było jak fizykoterapia dla mojego skąpstwa. O dziewiątej wieczorem, kiedy żona wróciła ze sklepu z siatą pełną promocyjnych serków i chleba z przeceny, miałem na koncie wygranych prawie 800 złotych. Nie powiem, żeby to była fortuna. Ale dla faceta, który dzień wcześniej liczył monety w skarbonce syna, to było jak wygranie losu na loterii. Nie powiedziałem jej od razu. Zrobiłem jej herbatę, posiedzieliśmy w milczeniu przy zgaszonej telewizji, a potem położyłem przed nią telefon z otwartą wypłatą. Jej mina była warta więcej niż każda wygrana. Najpierw pomyślała, że to żart. Potem, że coś kręcę. Aż w końcu zapytała szeptem: „Ty nie wziąłeś kredytu?”. A ja się roześmiałem i powiedziałem, że to tylko taka zabawa na vvada, która akurat dziś miała dobry dzień.
Wieczorem, kiedy dzieci już spały, zamówiłem pizzę z dostawą – taką z dodatkowym serem i pepperoni, na jakiej zawsze oszczędzaliśmy. Żona popatrzyła na mnie, na pudełko, na telefon i powiedziała: „Wiesz co, może to i głupie, ale chyba ci zazdroszczę, że tak po prostu potrafisz rzucić wszystko na jedną kartę”. I wtedy zrozumiałem, że nie chodziło o ruletkę, nie o automaty ani o emocje. Chodziło o to, że na chwilę przestałem być facetem, który tylko odkłada, oszczędza, martwi się i kalkuluje. Stałem się kimś, kto wierzy, że może się udać. Nawet jeśli to tylko złudzenie, to kurde, było tego warte.
Oczywiście nie mówię, że to był początek mojej wielkiej kariery hazardzisty. Następnego dnia spróbowałem pograć jeszcze raz i przegrałem stówę. I co? Nic. Wyszedłem z tego, bo wiedziałem, że to nie jest mój chleb powszedni. Ale tamta grudniowa noc, ta pizza, ten moment, kiedy postawiłem wszystko na zero i wygrałem – to zostało ze mną jak dobry sen. Na drugi dzień kupiłem dzieciom wymarzone lego, żonie buty, o jakich mówiła od trzech miesięcy, a sobie zostawiłem pięćdziesiąt złotych, żeby móc czasem wrócić w to dziwne, ciepłe miejsce, gdzie pech potrafi nagle zmienić się w fajerwerki. I wiecie co? Nie czuję wstydu. Nie czuję dumy. Czuję tylko taką zwykłą, ludzką wdzięczność, że czasem, bardzo rzadko, wszechświat rzuca nam kość w dobry sposób.