Siedziałem w swoim samochodzie, zaparkowanym przed restauracją, w której za dwie godziny miało się odbyć przyjęcie urodzinowe mojej żony – trzydziestka, impreza dla dwudziestu osób, stół zamówiony z wyprzedzeniem, tort specjalnie od cukiernika, który wziął za niego połowę mojej wypłaty. I wtedy zadzwonił telefon. To był mój szef, facet, któremu od lat nie potrafię odmówić, bo ma ten dar przekonywania, że zawsze jest coś pilniejszego niż mój własny życia. W skrócie – firma, dla której pracuję jako przedstawiciel handlowy, nie przelała mi premii, którą obiecał. Tysiąc dwieście złotych, które miałem na ostatnie opłaty, w tym za tę właśnie imprezę, wisiało w powietrzu, a mój szef mówił coś o „przejściowych trudnościach płynnościowych” i że może za dwa tygodnie, może za miesiąc. Za miesiąc. Wiedziałem, że pieniądze, które miałem na koncie, ledwo starczą na rachunki, a co dopiero na jedzenie dla gości i ten cholernie drogi tort, który obiecałem żonie. Siedziałem więc w tym samochodzie, patrzyłem na szyld restauracji i czułem, jak w żołądku robi mi się coraz ciaśniej. Jak ja jej to powiem? Jak spojrzę w jej oczy, kiedy zamiast przyjęcia będziemy musieli powiedzieć wszystkim, że jednak nie, przenosimy na inny termin, bo tata nie ogarnął? Wściekłość mieszała się z bezsilnością. Wtedy, nie wiem czemu, sięgnąłem po telefon i zacząłem bezmyślnie przeglądać wiadomości. Stare maile, powiadomienia z aplikacji, jakieś promocje. I natrafiłem na coś, co wysłał mi kiedyś kumpel – notatkę z kodem promocyjnym. Pisał coś, że ostatnio sobie testował różne kasyna, i że to miejsce akurat ma fajne wejściówki. Nie zwracałem na to wtedy uwagi, bo uważałem hazard za straszną głupotę, ale w tamtej chwili desperacja zrobiła swoje. Wpisałem w przeglądarkę nazwę, trafiłem na stronę i od razu rzuciły mi się w oczy wszystkie te banery z bonusami. Wiedziałem, że nie mam nic do stracenia – dosłownie nic, bo i tak byłem na minusie psychicznym. Przejrzałem regulaminy, znalazłem sekcję dla nowych graczy i postanowiłem sprawdzić, jakie tam są opcje. Okazało się, że oprócz standardowych powitań, można też wpisać różne dodatkowe kody, które pojawiają się w newsletterach lub na forach. Zacząłem szukać, co akurat jest aktywne w tym tygodniu, i tak trafiłem na zestawienie aktualnych promek. Było ich kilka, ale szczególnie uwagę zwróciła mi jedna opcja. Spisałem ją szybko w notatniku – to były
vavada kody, które według opisu dawały nawet kilkaset złotych na start przy pierwszej wpłacie. Pomyślałem – dobra, konto i tak mam już założone, a jak nie spróbuję, to będę żałował do końca życia.
Zrobiłem przelew na stówkę, bo więcej nie mogłem ryzykować. Stówka to dla mnie w normalnych warunkach kolacja na mieście, ale w tamtej sytuacji to była ostatnia kwota, jaką mogłem wyciągnąć z konta bez wprawiania rodziny w kłopoty. Wpisałem kod, system go zaakceptował, a na moim koncie obok wpłaconej stówki pojawił się bonus w wysokości chyba dwustu złotych. Do tego jeszcze dostałem kilkanaście darmowych spinów, które od razu wykorzystałem w jednej z gier typu book. Nie spodziewałem się cudów, ale ta mała nadwyżka pozwalała mi grać dłużej i z większym spokojem. Włączyłem automat, który polecił mi właśnie ten kumpel – coś z egipskim motywem, ze skarami i faraonami. Nie mam pojęcia, dlaczego akurat ten, może dlatego, że miał wysoką zmienność, a wtedy potrzebowałem wysokiej zmienności w swoim życiu. Siedziałem w samochodzie, z telefonem w uchwycie, i kręciłem spiny. W tle słyszałem już ruch w restauracji – kelnerzy układali sztućce, ktoś przesuwał krzesła. Minuty płynęły, a ja traciłem nadzieję. Bonusowe środki topniały, moja stówka też poszła w ruch. W pewnym momencie miałem może trzydzieści złotych na koncie. I wtedy, na jednym z ostatnich spinów, które mogłem sobie pozwolić, maszyna zrobiła coś niesamowitego – włączyła się funkcja rozszerzających się symboli. Nie wiem, jak to działa od strony technicznej, ale widziałem, jak cały ekran wypełnia się tymi samymi obrazkami, a mnożnik rośnie, rośnie i rośnie. Kiedy cisza wróciła, na moim saldzie było ponad tysiąc złotych. Tysiąc. Z pięćdziesięciu, które zostały z pierwotnej stówki i bonusu. Przetarłem oczy. Potem jeszcze raz. To było tyle, ile brakowało mi do pełnej kwoty na imprezę, do tego tortu, do spokoju ducha. Zatrzymałem się na moment, głęboko odetchnąłem i wyszedłem z samochodu, idąc do restauracji jak gdyby nigdy nic.
Przyjęcie udało się znakomicie. Żona nie miała pojęcia o moich dramatycznych rozterkach, goście chwalili jedzenie, dzieciaki biegały między stołami, a ja przez cały wieczór uśmiechałem się jak głupi, bo w głowie cały czas miałem ten obraz – ja, w swoim passacie, z telefonem w dłoni, i to uczucie, gdy los nagle mówi: „łap, przyjacielu, tym razem ja stawiam”. Po imprezie, gdy wszyscy wyszli, a my z żoną wsiedliśmy do taksówki, trzymałem ją za rękę i myślałem o tym, jak bardzo ulotne jest to poczucie bezpieczeństwa finansowego, i jak czasami jedna głupia, przypadkowa decyzja może je przywrócić. Nie powiedziałem jej wtedy prawdy, ale kilka dni później, przy porannej kawie, już po wszystkim, opowiedziałem jej całą historię. Wiedziałem, że może się zdenerwować, że zaryzykowałem te pieniądze, które były nam potrzebne. Ale ona tylko popatrzyła na mnie, pokręciła głową i powiedziała: „Jesteś nienormalny, ale tym razem ci się upiekło”. I to było w porządku. Bo sama przyznała, że gdyby nie ten desperacki ruch, prawdopodobnie musielibyśmy odwołać jej trzydziestkę, a to byłoby gorsze niż jakakolwiek przegrana.
Od tego zdarzenia minął już ponad rok. Nie zostałem zawodowym hazardzistą, nie rzucam tysięcy w automaty i nie ścigam przegranych. Ale czasem, gdy mam gorszy dzień albo gdy życie zaskakuje mnie nieprzewidzianym wydatkiem, wchodzę na swoje konto i sprawdzam, co słychać. Wiem, że na tej stronie regularnie pojawiają się nowe promocje, i gdy tylko ktoś na forum wrzuci informację o aktualnych vavada kody, staram się je wypróbować, ale zawsze z głową – mała wpłata, kontrola emocji, zero kombinowania. Często przegrywam te swoje dwie dychy i zamykam komputer z poczuciem, że to była cena za godzinę dobrej zabawy. Ale czasem zdarza się tak, że akurat trafię na dobry dzień, na dobry algorytm, na ten magiczny moment, kiedy bębny układają się w twoją stronę. I wtedy, zamiast wielkiej euforii, czuję tylko taką cichą wdzięczność do wszechświata. Że tym razem nie muszę się martwić, że znowu jakoś to będzie.
Dziś, gdy o tym piszę, wiem, że ta historia nie jest typową opowieścią o wielkiej kasynie fortunie. Nie wygrałem willi w Hiszpanii ani nie kupiłem nowego BMW. Wygrałem coś znacznie ważniejszego – wygrałem czas i spokój. Wygrałem uśmiech mojej żony, który widziałem, gdy zdmuchiwała świeczki na torcie, o którego istnienie tak bardzo się bałem. I ta jedna rzecz nauczyła mnie więcej niż wszystkie mądre książki o finansach osobistych. Czasem, gdy jesteś w czarnej dupie, możesz zrobić tylko dwie rzeczy: poddać się albo zrobić krok w ciemno. Ja zrobiłem ten krok. I choć to brzmi jak tani moralitet, prawda jest taka, że czasem warto zaufać przypadkowi. Nie codziennie, nie bezrefleksyjnie, ale w tych najgorszych momentach, kiedy wydaje ci się, że nie masz już nic do stracenia. Bo czasem okazuje się, że to właśnie wtedy los ma dla ciebie prezent. Nie daj się tylko zwariować – pamiętaj o limicie, o zasadzie, że to tylko gra, a nie sposób na życie. I nigdy, przenigdy nie graj pieniędzmi, których nie możesz sobie pozwolić stracić. To jest jedyny klucz, żeby z historii takich jak moja nie zrobiła się historia o tym, jak ktoś stracił wszystko. Trzymajcie się tego, a szczęście, nawet to małe, na pewno kiedyś do was zawita. Może nie w kasynie, może gdzie indziej. Ale warto być gotowym.