Prowadzę małą firmę transportową. To znaczy – prowadziłem. W tamtym momencie byłem już na granicy zamknięcia wszystkiego i pójścia do pracy w markecie, bo długi rosły, a zleceń było jak na lekarstwo. Miałem trzy samochody dostawcze, z których jeden stał w warsztacie od dwóch miesięcy, bo nie było mnie stać na naprawę skrzyni biegów. Drugi ledwo jeździł, a trzeci był w miarę sprawny, ale palił tyle paliwa, że każdy kurs kończył się na minusie. Siedziałem w swoim tymczasowym biurze, które było jednocześnie moją kuchnią i sypialnią w wynajmowanym mieszkaniu na przedmieściach, i przeglądałem faktury, które nie miały pokrycia w rzeczywistości. Wokół mnie walające się puste kubki po kawie, paragon z warsztatu, który przypominał mi o moich porażkach, i telefon, który milczał od trzech dni. Nikt nie dzwonił z nowymi zleceniami. Klienci, którzy byli, nie płacili, a ja nie miałem ani siły, ani środków, żeby ich ścigać. Byłem w punkcie, w którym wielu przedsiębiorców się łamie – nie ma już odwrotu, ale też nie widać żadnej drogi do przodu. W takim momencie człowiek myśli o rzeczach, o których nie myślał nigdy wcześniej. O pożyczkach z lichwiarskim oprocentowaniem, o sprzedaży rzeczy, które mają wartość sentymentalną, o tym, żeby zadzwonić do mamy i poprosić o pomoc, chociaż obiecałem sobie, że nigdy tego nie zrobię. I właśnie wtedy, zupełnie przypadkiem, otworzyłem przeglądarkę na laptopie i zobaczyłem zakładkę, którą dodałem kilka tygodni wcześniej, ale nigdy nie kliknąłem. Kumpel z branży, który też miał firmę i też narzekał na brak zleceń, nagle tydzień temu pojawił się w nowej kurtce i mówił o wakacjach. Zapytałem go, skąd hajs, a on tylko się uśmiechnął i powiedział – znalazłem sposób na nudę. Nie chciał zdradzić szczegółów, ale rzucił nazwę. Wtedy to zignorowałem, bo myślałem, że facet bredzi. Teraz, patrząc na puste konto i brak perspektyw, stwierdziłem, że nie mam nic do stracenia.
Wpisałem nazwę w Google, kliknąłem pierwszy link i po chwili znalazłem się na stronie, która wyglądała zaskakująco poważnie. Nie było tam tanich animacji ani krzykliwych napisów, tylko spokojny design i przejrzysty układ. Spędziłem dobrych dwadzieścia minut, czytając regulamin, opinie, sprawdzając, jakie są metody płatności. Wiedziałem, że hazard to śliska sprawa, ale w mojej sytuacji każda opcja była dobra. Postanowiłem, że nie będę wpłacał własnych pieniędzy, bo ich po prostu nie miałem. Ale okazało się, że strona oferuje bonus powitalny – coś w rodzaju darmowych środków na start, bez konieczności depozytu. To mnie zaintrygowało. Przez chwilę myślałem, że to na pewno jakiś haczyk, że później i tak będą chcieli wyciągnąć ode mnie kasę. Ale postanowiłem sprawdzić. Zarejestrowałem się, podałem dane, potwierdziłem adres mailowy. Kiedy już miałem konto, zobaczyłem, że
vavada strona faktycznie oferuje ten bonus – symboliczne kilkadziesiąt złotych, ale w mojej sytuacji nawet taka kwota była szansą. Nie wierzyłem, że coś z tego wyjdzie, ale włączyłem pierwszą lepszą grę, postawiłem wszystko na jednego konia i kliknąłem. I przegrałem. W trzy minuty. Bonus przepadł, konto było puste, a ja poczułem ten znajomy smak porażki, który towarzyszył mi w biznesie od miesięcy. Już miałem zamknąć stronę i uznać, że to był głupi pomysł, ale coś kazało mi zostać. Zobaczyłem, że strona ma też opcję małych gier na żywo, coś w rodzaju prostych karcianych potyczek, gdzie stawki są niskie, ale szanse nieco inne. Pomyślałem – dobra, ostatnia próba. Wpłaciłem z własnej kieszeni trzydzieści złotych, które znalazłem w portfelu między starymi paragonami a biletem do kina sprzed miesiąca. Trzydzieści złotych. To była ostatnia gotówka, jaką miałem.
Zacząłem spokojnie. Grałem w jedną z prostszych gier karcianych, taką, gdzie trzeba trafić wyższą kartę od krupiera. Nie szalałem, stawiałem po kilka złotych, obserwowałem, jak saldo delikatnie rośnie i maleje. Po godzinie miałem już sto pięćdziesiąt złotych. To był przełom. Zamiast iść za ciosem i postawić wszystko, zmniejszyłem stawki jeszcze bardziej i grałem dalej, jakbym miał przed sobą cały dzień. Po dwóch godzinach miałem czterysta złotych. Wtedy zadzwonił telefon – to był warsztat, pytali, czy mam pieniądze na naprawę skrzyni, bo mogą zrobić to od ręki, ale potrzebują zaliczki. Powiedziałem, że dzwonię za dziesięć minut. Przez te dziesięć minut podjąłem decyzję, która wydawała się szalona – zamiast wypłacić te czterysta złotych i dopłacić do naprawy, postanowiłem zaryzykować wszystko na jednej, konkretnej grze. Nie z chciwości, tylko z desperacji. Wiedziałem, że czterysta złotych nie uratuje mojej firmy, ale gdybym wygrał trochę więcej, może wystarczyłoby na skrzynię i na paliwo. Wybrałem grę, w której wcześniej widziałem, że wypłacalność jest wysoka. Postawiłem wszystko. Kliknąłem. Ekran zatrzymał się na kombinacji, której nie widziałem wcześniej – jakieś symbole, które okazały się główną nagrodą w tej grze. Kwota na koncie skoczyła z czterystu złotych do czterech tysięcy w ułamku sekundy. Siedziałem i patrzyłem, nie oddychając. Potem jeszcze raz sprawdziłem historię. To nie był błąd. Wypłaciłem trzy tysiące od razu, zostawiając tysiąc na dalszą grę i ewentualne podatki. Pieniądze przyszły następnego dnia, w środę rano, dokładnie w momencie, gdy piłem kawę i myślałem, czy w ogóle mam po co wstawać z łóżka.
Zadzwoniłem do warsztatu, wpłaciłem zaliczkę na skrzynię biegów, a resztę przeznaczyłem na paliwo i drobne ogarnięcie drugiego samochodu. To nie była wielka fortuna, ale wystarczyła, żeby odetchnąć. W ciągu następnego tygodnia udało mi się znaleźć dwa nowe zlecenia, samochody w końcu zaczęły jeździć, a ja przestałem spać z myślą o komorniku. Najważniejsze było jednak coś innego – ten mały zastrzyk gotówki dał mi przestrzeń do myślenia. Przestałem działać z pozycji strachu, zacząłem znowu planować, szukać klientów, negocjować. I choć nie przypisuję całego swojego sukcesu tej jednej wygranej, to była ona iskrą, która rozpaliła na nowo moją wiarę w to, że jeszcze nie wszystko stracone. Od tamtej pory, gdy tylko czuję, że znowu wpadam w spiralę negatywnych myśli, pozwalam sobie na małą sesję. Zawsze na tych samych zasadach – ustalam limit, wpłacam tylko tyle, ile mogę stracić, i nigdy nie gram pod wpływem emocji. I za każdym razem, zanim zacznę, otwieram vavada strona i sprawdzam, czy wszystko działa tak, jak powinno. Czasem wygram stówkę na drobne przyjemności, czasem przegram i wzruszam ramionami. Ale już sam rytuał – siadam, odpalam, odcinam się od codziennych problemów – działa na mnie terapeutycznie. Moja firma nie jest jeszcze tam, gdzie chciałbym ją widzieć, ale przestała być na krawędzi. Mam trzech stałych klientów, samochody jeżdżą, a ja w końcu śpię po osiem godzin dziennie. I choć wiem, że hazard to nie jest biznesplan ani droga do sukcesu, to tamten deszczowy wtorek, gdy wszedłem na vavada strona z ostatnimi trzydziestoma złotymi w portfelu, nauczył mnie jednego – czasem, gdy wszystko inne zawodzi, warto spróbować czegoś zupełnie innego. Nawet jeśli inni mówią, że to głupie. Bo jak powiedział kiedyś mój dziadek, który był hazardzistą w dobrym tego słowa znaczeniu – szczęście kocha odważnych, ale jeszcze bardziej kocha tych, którzy wiedzą, kiedy przestać. I tej drugiej części nauczyłem się dopiero później, po kilku przegranych sesjach, które przypomniały mi, że vavada strona to tylko narzędzie, a nie cudowny lek na wszystkie problemy. Ale tamtego dnia – tamtego deszczowego wtorku – było dokładnie tym, czego potrzebowałem. I za to jestem wdzięczny.