Siadam do tego opowiadania z rękami, które jeszcze trochę się trzęsą, ale tym razem nie ze stresu, tylko z tego dziwnego śmiechu, jaki cię nachodzi, kiedy oglądasz się za siebie i myślisz – kurczę, gdyby ktoś mi wtedy powiedział, że tak to się skończy, puknąłby się w czoło i poszedł dalej. Zaraz będzie rok, odkąd rozwiodłem się z Ewą. Nie wchodźmy w szczegóły, bo nie o tym jest ta historia, ale powiem tylko tyle – rozstanie było ciężkie, sądowe, pełne pretensji, a na koniec zostałem z mieszkaniem do spłacenia, z psem, który nie lubił zostawać sam, i z takim poczuciem, że moje życie przypomina statek, który nabiera wody, a ja łyżeczką próbuję ją wybierać. Pracuję jako kierownik małego magazynu z częściami samochodowymi, więc moje dni wyglądają mniej więcej tak: szara bluza, betonowa podłoga, kartony, faktury, klienci, którzy dzwonią i pytają o części, których sami nie potrafią nazwać. Płaca nie jest zła, ale po odliczeniu raty kredytu, rachunków, jedzenia dla psa i tych wszystkich drobiazgów, które składają się na dorosłość, zostawało mi czasem tyle, że mogłem kupić sobie pizzę i piwo do domu. Wakacje? Zapomnij. Na wakacje nie było mnie stać od trzech lat. Moi znajomi jeździli nad morze, w góry, za granicę, a ja co roku wymyślałem nową wymówkę – remont, pies, praca, zdrowie. Prawda była taka, że zwyczajnie nie miałem na to kasy.
Siedziałem tak pewnego piątkowego wieczoru, gdzieś w połowie lipca, w moim małym mieszkaniu na trzecim piętrze, bez windy, z widokiem na śmietniki i rozjechaną kostkę brukową. Pies, Bary, bo tak go nazwałem na cześć Baryłki z pewnego serialu, spał zwinięty w kłębek na kanapie obok mnie. Na zewnątrz było gorąco, okna stały otworem, ale i tak w środku czuło się tę warszawską duchotę, od której nie ma ucieczki. Telewizor grał coś w tle, jakieś talk-show, w którym ludzie kłócili się o zdrady i alimenty – akurat to, czego mi było trzeba. Przewinąłem kanały, nic nie znalazłem, więc wyłączyłem całkowicie i zostałem tylko z szumem lodówki i oddechem psa. Zrobiło mi się smutno, tak naprawdę smutno, na poziomie kości. Pomyślałem o tym, że za dwa tygodnie mam urlop, a nie mam absolutnie żadnego planu, bo nawet gdybym chciał pojechać w Bieszczady i spać w namiocie, to i tak musiałbym wydać na paliwo i jedzenie więcej, niż mam na koncie.
I wtedy, nie wiem, czy to było zmęczenie, czy desperacja, czy ten specyficzny stan, w którym przestajesz analizować i zaczynasz działać na autopilocie, sięgnąłem po telefon. Przeglądałem jakieś grupy na Facebooku, potem Instagram, potem ale to wszystko mnie tylko irytowało. Widziałem zdjęcia znajomych z Chorwacji, z Włoch, z Mazur, i czułem, jak ta zazdrość rozlewa mi się w żołądku jak kwas. W końcu, już poirytowany i zmęczony, włączyłem przeglądarkę i bez większego celu zacząłem klikać w różne linki, które wyskakiwały mi w reklamach. Jeden z nich prowadził do strony, która wyglądała całkiem przyzwoicie – nie była nachalna, nie krzyczała kolorami jak festyn w małym mieście. Przewinąłem w dół, przeczytałem jakieś opinie, sprawdziłem, czy to w ogóle działa w Polsce. Wszystko wyglądało w porządku. To było coś, co nazywało się
wawada – taka zabawna, lekko przekręcona nazwa, która od razu zapadła mi w pamięć. Zarejestrowałem się, bo czemu nie? Nie musiałem od razu wpłacać pieniędzy. Mogłem tylko popatrzeć, rozejrzeć się, zobaczyć, co tam w ogóle jest.
Minęło może z dziesięć minut, zanim dotarłem do sekcji z grami. Było ich mnóstwo – takie z owocami, takie z piratami, takie z dżunglą, takie z kosmosem. Nie znałem się w ogóle, więc wybrałem losowo ten, który miał najładniejsze kolory – coś z tęczowymi słoniami i egzotycznymi ptakami. Gra działała płynnie, nawet na moim starym telefonie, który czasem się zacina przy włączaniu aparatu. Dostałem jakiś mały bonus powitalny, kilkadziesiąt darmowych spinów, i pomyślałem – dobra, Marek, to jest twój wieczór. Nie musisz wygrać, nie musisz niczego udowadniać. Po prostu przesuń te kilka razy i idź spać. I tak zrobiłem. Przez pierwsze dziesięć spinów nic się nie działo – takie drobne kwoty, które nawet nie pobudzały wyobraźni. Już miałem zamknąć stronę, gdy nagle, przy jedenastym spinie, ekran rozbłysł, a na nim pojawił się napis, który sprawił, że usiadłem prosto jak struna.
Nie pamiętam dokładnie, ile to było, bo emocje zatarły mi szczegóły, ale wiem, że suma, która wylądowała na moim koncie, była wyższa niż mój miesięczny budżet na jedzenie. Pies podniósł łeb, bo nawet on wyczuł, że coś się dzieje. Ja w tym momencie miałem pustkę w głowie. Zero krzyku, zero euforii, tylko takie dziwne, głębokie „co?” powtarzane w myślach kilkanaście razy. Sprawdziłem stan konta na stronie wawada jeszcze raz. Potem jeszcze raz. Potem odświeżyłem stronę, bo myślałem, że to jakiś błąd wizualny. Cyfry nie zniknęły. Siedziały tam, konkretne, prawdziwe, i czekały, aż coś z nimi zrobię.
I wiesz, co jest najśmieszniejsze? Moim pierwszym odruchem nie było „lecisz dalej, jedziesz, teraz postawisz więcej i wygrasz jeszcze więcej”. Moim pierwszym odruchem było zamknięcie telefonu i położenie go ekranem do dołu na stoliku. Tak, jakby te pieniądze mogły uciec, gdybym na nie patrzył. Wstałem, przeszedłem się po pokoju, pogłaskałem Barym po głowie, napiłem się wody prosto z butelki. Potem usiadłem z powrotem i powiedziałem sobie na głos – co ty robisz, chłopie? To nie jest twój świat. Nie znasz się na tym. Nie umiesz kontrolować ryzyka. Jesteś facetem, który w totka gra raz na ruski rok, i to tylko wtedy, gdy zostanie mu złotówka reszty. A jednak ta cyfra siedziała mi w głowie i nie dawała spokoju.
Postanowiłem wypłacić wszystko. Nie czekając, nie próbując więcej, nie kombinując. Kliknąłem „wypłata”, przeszedłem przez weryfikację (to trwało może z pół godziny, bo musiałem pstryknąć zdjęcie dowodu), i kiedy pieniądze pojawiły się na moim koncie bankowym, poczułem ulgę, jakiej nie czułem od lat. Nie pieniądze przyniosły mi tę ulgę, tylko fakt, że nie dałem się ponieść. Że miałem w ręku szansę – i wykorzystałem ją odpowiedzialnie, bez chciwości, bez tego głodu, który widziałem u tylu ludzi w internecie.
Następnego ranka obudziłem się i wiedziałem, że te wakacje, które miały być kolejnym żałosnym siedzeniem przed telewizorem, właśnie dostały zielone światło. Zadzwoniłem do znajomego, który ma busa, i zapytałem, czy nie chce pojechać nad polskie morze na tydzień. Zgodził się w sekundę. Bary pojechał z nami – spał na tylnej kanapie przez całą trasę, a my po drodze zatrzymywaliśmy się na frytki i lody, bo nagle okazało się, że mogę sobie na nie pozwolić bez sprawdzania resztek na koncie. Wynajęliśmy mały domek letniskowy koło Łeby, taki, który normalnie omijałem wzrokiem, bo był poza moim zasięgiem. Spacerowaliśmy plażą o wschodzie słońca, jedliśmy ryby prosto z kutra, piliśmy tanie wino z plastikowych kubków i śmialiśmy się z głupot. Pies ganiał za mewami, ja ganiałem za psem, a wiatr wiał tak, że nie słyszałem własnych myśli. I to było chyba najlepsze – ta cisza w głowie. Brak ciągłego liczenia, kalkulowania, odliczania dni do następnej wypłaty.
Wróciłem z tych wakacji z brązową skórą, z kilogramem więcej na brzuchu i z głową pełną wspomnień, które do dzisiaj rozgrzewają mnie w te gorsze dni. A co najlepsze – nawet nie wydałem całej wygranej. Część odłożyłem na czarną godzinę, część zainwestowałem w nowe buty dla Baryma (bo ten stary zadeptał swoje na spacerach), a za resztę kupiłem sobie mały projektor, żeby wieczorami oglądać filmy na ścianie – to zawsze było moje małe marzenie.
Nie mówię, że hazard to dobry pomysł na życie. Nie mówię, że każdy tak ma. Mówię tylko, że ten jeden raz, ten jeden wieczór, ten jeden przypadek, w którym z nudów i z małej nadziei kliknąłem w wawada, dał mi coś więcej niż pieniądze. Dał mi wiarę, że jeszcze nie wszystko stracone, że czasem fart może przyjść z najmniej spodziewanej strony. I że jeśli podejść do tego z głową – potraktować to jak przygodę, a nie jak misję – można z tego wyjść z uśmiechem, z historią do opowiedzenia i z wakacjami, które zapamiętasz do końca życia. Dziś, kiedy widzę to zdjęcie, na którym stoję na plaży z Barym u boku i z tą głupią, niewymuszoną radością na twarzy, dziękuję sobie za to, że nie zamknąłem laptopa, że dałem szansę przypadkowi i że miałem dość rozsądku, żeby nie przegiąć. Bo czasem najmniejsze decyzje prowadzą do najlepszych historii. A ta jest zdecydowanie moją ulubioną.