Es strādāju par apsargu. Jā, tas nav tik aizraujoši, kā izklausās filmās. Lielākoties es sēžu nelielā, baltā istabā pie monitoriem, skatos uz tukšiem gaiteņiem, un mans lielākais ienaidnieks ir nevis laupītāji, bet gan miegainība. Man ir četrdesmit trīs gadi, divi bērni, kas jau ir pusaudži un tāpēc ar mani gandrīz nerunā, un sieva, kura strādā par slimnīcas ārsti un bieži vien arī ir prom. Mana dzīve pēdējo piecu gadu laikā ir kļuvusi par vienu lielu pelēko zonu starp dienas un nakts maiņām. Bet pagājušajā rudenī es atradu kaut ko, kas šo pelēko padara nedaudz košāku. Viss sākās ar to, ka vienā maiņā man bija īpaši garlaicīgi. Es biju izdzēris jau ceturto kafijas tasi, pārbaudījis visas kameras, pat iztīrījis savu galdu – kas ir absolūti neparasti man. Kolēģis, kurš strādā dienās, bija atstājis uz galda vecu žurnālu, un es to sāku šķirstīt. Žurnālā bija raksts par to, kā cilvēki mūsdienās pavada savu brīvo laiku internetā. Es parasti nepievēršu uzmanību šādām lietām, bet kāds teikums man iekrita acīs. Tas teica, ka cilvēki, kuriem ir neregulārs darba grafiks, bieži meklē izklaides veidus, kas ir pieejami jebkurā diennakts laikā. Es pasmējos pats par sevi, jo tā bija taisnība. Mani draugi guļ, kad es esmu nomodā, un es guļu, kad viņi strādā. Tāpēc tajā pašā vakarā, kad biju atgriezies mājās no maiņas un nevarēju aizmigt, jo kafija joprojām darbojās, es atvēru savu telefonu.
Es atcerējos, ka mans brāļadēls, kuram ir divdesmit, man reiz bija rādījis kaut ko savā telefonā, smiedamies un teikdams: "Onkuli, tev tas patiktu, jo tev nav jāiet ārā." Es toreiz tikai pamāju ar galvu, bet tagad es izdomāju, ka ir vērts pamēģināt. Es ierakstīju meklētājā to, ko viņš teica, un pirmais, ko es ieraudzīju, bija liels, sarkans poga ar uzrakstu "Reģistrācija". Mans pirksts noslīdēja uz to, pirms es vēl paspēju padomāt. Tas bija pārsteidzoši vienkārši. Es ievadīju savu e-pastu, izdomāju paroli, un pēc mirkļa es jau skatījos uz spēļu pasauli. Es pat neatceros, ka būtu juties neērti.
vavada registracija aizņēma varbūt divas minūtes, un pēkšņi es biju iekšā. Tā bija dīvaina sajūta – it kā es būtu iemācījies jaunu valodu tikai ar dažiem klikšķiem. Es ieliku nelielu summu – desmit eiro, jo vairāk man bija žēl tērēt. Es domāju: "Labi, šī ir mana izklaide šai rīta stundai, kad neviens cits nav nomodā."
Es sāku ar slotiem. Es neko nesapratu no visiem šiem bonusiem, līmeņiem un simboliem. Bet man tas patika. Man patika tas, ka es varu vienkārši nospiest pogu un redzēt, kas notiks. Tā bija kā maza dāvana, ko es sev pasniedzu ik pēc dažām sekundēm. Pirmajā naktī es laimēju apmēram piecpadsmit eiro. Nebija nekā liela, bet es biju apmierināts. Es izmaksāju desmit un piecus atstāju, lai turpinātu. Tad es aizvēru telefonu un aizmigu ar smaidu. Nākamajā dienā es pamodos un sapratu, ka man ir ko gaidīt. Ne jau lielos laimestus. Bet tās dažas stundas, kad es esmu nomodā un pasaule ap mani guļ. Tās stundas, kas agrāk bija visbriesmīgākās, jo tās bija tik vientuļas, tagad kļuva par manu laiku. Es nolēmu, ka izveidošu sistēmu. Katru reizi, kad atgriežos no nakts maiņas un nevaru aizmigt, es atvēlēšu sev pusstundu spēlēm. Ne vairāk. Es iemaksāšu ne vairāk kā piecpadsmit eiro. Un, ja es laimēšu, es izmaksāšu vismaz pusi. Tā bija mana paša radīta disciplīna, un, ziniet, tā strādāja lieliski.
Pirmajā mēnesī es laimēju apmēram simt piecdesmit eiro. Tas nav daudz, ja runā par algu, bet, ja runā par sajūtu – tas bija daudz. Es jutos kā tāds, kurš ir atradis slepenu dārzu aiz mājas. Bet pats labākais notika ziemā, kad ārā bija divdesmit grādu sals un es atgriezos no maiņas ar sajūtu, ka esmu sasalis līdz kaulam. Es uzvārīju karstu tēju, ietinājos segā un atvēru telefonu. Šoreiz es pamanīju, ka vietnē ir īpašs piedāvājums. Tā kā es jau biju reģistrēts, varēju saņemt kaut kādu akcijas kodu. Es neko nedomādams to aktivizēju un saņēmu divdesmit bezmaksas griezienus. Es spēlēju spēli ar ziemeļu tēmu – ziemeļbriedis, sniegs un dāvanas. Tas bija tik atbilstoši gadalaikam, ka es pasmējos. Un tad notika kaut kas neticams. Pēc piecpadsmitā bezmaksas grieziena rullīši apstājās tā, ka es ieraudzīju piecas vienādas zvaigznes pēc kārtas. Ekrāns sāka mirgot, mūzika kļuva skaļāka, un mana bilance sāka augt. Piecdesmit eiro, simts, divi simti, pieci simti. Es sēdēju kā stupais un skatījos. Kad beidzot viss apstājās, man bija septiņi simti četrdesmit eiro. Es aizmirsu par tēju. Aizmirsu par aukstumu. Es tikai skatījos uz ekrānu un nesapratu, kas noticis. Tad es izdarīju to, ko biju solījies – es izmaksāju septiņus simtus eiro un atstāju četrdesmit, lai turpinātu spēlēt. Nākamajā dienā es aizgāju uz veikalu un nopirku sievai zelta kaklarotu, ko viņa bija gribējusi jau divus gadus. Kad es viņai to iedevu, viņa jautāja, no kurienes nauda. Es teicu, ka laimēju loterijā. Viņa pasmējās un neskaitīja man melus.
Bet kopš tā laika es esmu iemācījies vienu lietu. Veiksme nav par naudu. Veiksme ir par to, ka tu esi gatavs to saņemt. Kad es sāku spēlēt, man nebija nekādu cerību. Man vienkārši vajadzēja kaut ko, kas aizpilda laiku starp maiņām. Un tad šī dāvana nokrita no debesīm. Bet es nezinu, vai es būtu to saņēmis, ja es būtu spēlējis ar izmisumu. Jo izmisums ir slikts padomdevējs. Es to redzēju savā darbā – daudzi cilvēki, kuri zaudēja kontroli, bija tie, kuri sāka spēlēt, lai atgūtu zaudēto. Es sāku spēlēt no nulles, bez zaudējumiem, bez sāpēm. Tikai no garlaicības. Un, iespējams, tieši tāpēc man veicās. Jo man bija vienalga. Un, kad tev ir vienalga, tu esi brīvs.
Es joprojām spēlēju. Tagad jau gandrīz pusgadu. Mans rekords ir tie septiņi simti četrdesmit, bet reizēm es laimēju simtu vai divus. Reizēm es zaudēju. Bet kopumā es esmu plusos, jo es spēlēju uzmanīgi un izmantoju katru iespēju, ko vietne piedāvā. Pirms kāda laika es pat pamanīju, ka varu saņemt papildu bonusu par to, ka esmu pastāvīgais spēlētājs. vavada registracija man deva iespēju sākt, bet mana paša disciplīna man deva iespēju turpināt. Tāpēc es iesaku visiem, kas lasa šo – ja jūs kādreiz izmēģināsiet, dariet to tikai tad, kad esat mierīgi. Kad jums nav jāatgūst nauda. Kad jums vienkārši gribas nedaudz krāsu savā pelēkajā ikdienā. Un, galvenais, nekad neielieciet vairāk, nekā varat atļauties zaudēt. Tā ir vienkārša matemātika. Bet cilvēki bieži aizmirst par vienkāršo matemātiku, kad runa ir par emocijām.
Šodien es jūtos labāk nekā pirms gada. Man joprojām ir tā pati darba vieta, tie paši garlaicīgie gaiteņi, tie paši monitori. Bet tagad man ir noslēpums. Kad es sēžu savā baltajā istabā un skatos uz tukšām kamerām, es reizēm padomāju par to, kā vēlāk, kad atgriezīšos mājās, atvēršu telefonu un ieraudzīšu tos griežamos rullīšus. Tas nav atkarība. Tas ir gaidas prieks. Tā ir maza gaisma tuneļa galā. Un, ziniet, dažreiz tā gaisma kļūst par zelta kaklarotu jūsu sievai. Un dažreiz tā vienkārši ir jauka tēja klusumā. Bet abos gadījumos tā padara dzīvi nedaudz labāku. Un, es domāju, ka mēs visi to esam pelnījuši. Nedaudz labāku.