Myter i fotball

Her diskuterer vi alt som har med vårt kjære Stoke City FC å gjøre

Myter i fotball

Innlegg Morten T. » 25 Sep 2019, 22:03

Det finnes mange myter i fotballsporten og flere av disse igjen er av den seiglivede sorten. Uansett hvor mye fakta man legger på bordet så lever disse mytene videre som vedtatte sannheter.

Et eksempel på en slik myte kan f.eks. være følgende utsagn: Det å lede 2-0 er en farlig ledelse.
Men stemmer dette med realitene?
Nei. Undersøkelser viser at i 90% av tilfellene i Premier League hvor et lag leder med 2-0 så vinner dette laget. I Spania er prosenten enda høyere, 95%. På tross av slike tall som her er fremlagt så vil nesten garantert denne myten leve videre.

En annen myte er: En spiller som blir felt bør ikke selv ta straffesparket. Her har det blitt gjort flere undersøkelser som viser at dette ikke stemmer. En spiller som blir felt og selv tar straffesparket treffer og bommer like ofte som en som ikke har blitt felt i forkant.

Det hevdes også ofte at Lag som nettopp har scoret er i stor fare for å slippe inn et mål de påfølgende fem minuttene. , men i dette tilfellet er det faktisk stikk motsatt. Sjansen for å slippe inn mål de første fem minuttene etter å ha scoret selv blir faktisk mindre...

Flere hevder også at Det er en en stor fordel å score rett før pause. Heller ikke den myten er det noe hold i å hevde er sann. Det riktige er å hevde at å score er bra uansett og spesielt fra 60 minutter og ut kampen.

Enda en myte som av og til hevdes er at Det er svært viktig å rykke opp umiddelbart etter at man har rykket ned. Stemmer dette?
I bestefall Nja, selv om vi selvfølgelig alle kan være enig i at det å rykke opp ikke er feil, så er det mer hvorvidt dette er viktig for en klubbs langsiktige utvikling jeg har i tankene her.
Hvis vi tar Premier League som eksempel så har det siden starten i 1992/93 blitt rykket ned totalt 82 ganger. 20 ganger har lag rykket opp sesongen etter, noe som betyr at dette skjer i 24,4% av tilfellene. 5 klubber har gjort dette to ganger, og det betyr at det er totalt 15 klubber som har klart dette. Altså: I 3 av 4 tilfeller rykker ikke nyss nedrykkede klubber rett opp igjen.
Hvem er så disse klubbene?
Jo, de fem som har rykket opp to ganger sesongen etter et nedrykk fra PL er Nottingham, Leicester, Birmingham, WBA og Newcastle.
De andre 10 klubbene som har klart å slå tilbake med en gang er: Crystal Palace., Bolton, Middlesbrough, Charlton, Manchester City, Sunderland, West Ham, QPR, Norwich og Burnley. Av disse 15 klubbene spiller 7 for tiden i PL. Med unntak av Manchester City så er ingen av de å regne som stabile topplag. Snarere tvert i mot. Lag som Norwich, Newcastle, Crystal Palace og Burnley må regne med å kjempe hardt for å overleve.

Jeg vil heller si at påstanden om viktigheten av å overleve i PL har mer for seg og at trenere for de fleste klubber bør ha stabilitet og evnen til å overleve som sitt viktigste mantra når de deltar i PL. Ser vi på hvor mange klubber som har klart det fra starten( 92/93 ) så er det forsvinnende få. Faktisk bare 6 klubber. Disse er Arsenal, Manchester United, Everton, Chelsea, Tottenham og Liverpool.
I sum så forteller dette meg at det å rykke opp er kjekt, ja veldig kjekt faktisk, men at det er en myte å hevde at "Det å rykke opp umiddelbart etter et nedrykk er svært viktig". Det er rett og slett ingen signifikans eller empiri som beviser dette. Det ville tvert i mot vært mer riktig å hevde at det å rykke opp skyldes en rekke forhold og omstendigheter. Det er rett og slett et nyansert bilde rundt dette.

Også virkningen av det å sparke en trener er sterkt myteomspunnet. Dette er det gjort en del forskning på og David Sally, medforfatter av boka "Tallenes Tale", hevder bl.a. at: – Tålmodighet er et viktig stikkord. Et lag som har prestert dårlig over tid og sparker manageren, får ofte en opptur. Derfor tenker man at det var et smart trekk.
Men også lag som ikke sparker manageren etter en svak periode får en opptur omtrent på samme tid. Det er helt normalt, det går opp og ned,


I det hele tatt, det finnes mange seiglivede myter i fotballen, langt flere enn de jeg tar opp her. De fleste av dem kommer nok til å leve videre i beste( eller værste, alt etter som man ser det ) velgående. Og det er kanskje slik det bør eller skal være i et miljø hvor det å fremstå "akademisk" i enkelte fraksjoner blir sett på som noe negativt( avhengig av hvem som fremstår som "akademisk", vel og merke ), hvor Janteloven( som jo strengt tatt er til for å brytes ) og stråmannsargumentasjon lever i beste velgående, der såkalt "cherry picking" er en sedvane og hvor følelser styrer avgjørelser langt inn i styrerommene til klubbene...???
For å være populær må man være en middelmådighet - Oscar Wilde
Brukerens avatar
Morten T.
Ivrig Stokie
 
Innlegg: 11896
Registrert: 06 Aug 2010, 22:04
Bosted: Ossschlo

Gå til Om Stoke

Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 14 gjester

cron